konkursanalyse_december 2024
Jan. 2025 | Iværksætteranalyser |

Til trods for positive makroøkonomiske forventninger i samfundsøkonomien er lysten til at stifte egen virksomhed stagneret mod slutningen af 2024. Det viser seneste tal fra Experian. Lave renter og lav arbejdsløshed betyder dog, at antallet af virksomheder, der går konkurs, fortsætter med at falde.

Download hele konkursanalysen

Færre virksomheder måtte dreje nøglen om i 2024 sammenlignet med 2023. Det viser den nyeste analyse fra data- og analysevirksomheden Experian. Samlet set gik 6.243 virksomheder konkurs i 2024, og det er et markant fald på 11,8 procent i forhold til året før.

— Ser vi på konkurstallene, er det positivt, at færre virksomheder måtte lukke i 2024. Det vidner om, at de etablerede virksomheder har fået bedre styr på deres omkostninger og har formået at omstille sig til den nuværende verdenssituation med alt, hvad det indebærer af usikkerheder i forhold til krig, energiforsyning, renter og inflationskontrol. De er især godt hjulpet af, at energipriserne er lavere end i 2022 og 2023, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian.

Det er særligt fremstillingsvirksomheder og handelsvirksomheder, der i 2024 har formået at knække konkurskurven. De to brancher er faldet med henholdsvis 21,1 og 19,2 procent.

Byggebranchen plejer også at være placeret højt placeret på listen over konkurser, og til trods for et fald på 9,2 procent, er det i absolutte tal den branche, der har haft flest konkurser i 2024. I alt måtte 1.151 byggevirksomheder lukke ned. Det svarer til knap 7 procent af alle selskaber.

Iværksætteri finder stabilt niveau i 2024

For andet år i træk sætter den generelle økonomiske situation og international usikkerhed også sit præg på iværksætteriet, der har fundet et stabilt leje.

I alt så 6.365 nye selskaber dagens lys i sidste kvartal af 2024, hvilket bringer det samlede antal af nyetableringer op på 25.261 i 2024. Sammenlignet med året før er det et marginalt fald på 0,6 procent, hvilket kan tyde på, at etableringslysten har stabiliseret sig for nuværende.

— Vi kan konstatere, at selvom der blæser positive makroøkonomiske vinde, og både renter og inflation er betydeligt lavere end for et år siden, er iværksætterlysten ikke just accelereret. Vi har et stærkt arbejdsmarked, hvor virksomhederne i stigende grad konkurrerer om dygtige medarbejdere, og kombineret med en geopolitisk usikkerhed som følge af krige og konflikter flere steder, ser det ud til at holde iværksættertrangen i skak for nu. Derfor ser vi også et 2024, der minder utrolig meget om året før, siger Bo Rasmussen. Han fortsætter:

— De seneste måneders politiske begivenheder kan også have fået nogen til at trække i håndbremsen, når det kommer til at starte egen virksomhed. Vi ser i hvert fald et beskedent fald i nyetableringer på 1,9 procent i 4. kvartal, og det kan tyde på, at villigheden til at springe ud i et selvstændigt erhvervseventyr ikke er så stor lige nu. 

Overlap mellem konkurser og nyetableringer

Ud over de konkrete tal på konkurser og nyetableringer har Experian også set nærmere på, om der er gengangere blandt de personer, der går konkurs, og dem, der etablerer nyt selskab i samme år.

Følger man de reelle ejere bag både nyetableringer og konkurser, vil man se, at 810 nystartede selskaber har en ejer, der er gået konkurs i samme år. Det svarer til lidt over 3 procent af alle nyetableringer – og det er særligt inden for byggebranchen og hotel og restauration, at fænomenet finder sted.

— Byggeriet er kendt for at være en branche, hvor virksomheder går ned og genopstår i ny form, og det bekræfter tallene fra 2024. Byggebranchen tæller knap 7 procent af alle nyetablerede selskaber, men antallet af nyetableringer med ejere, der har en konkurs bag, er over 15 procent, siger Bo Rasmussen og fortsætter:

— Det samme mønster ser vi inden for hotel og restauration, der står for 2,5 procent af alle selskaber, mens andelen af nyetableringer med ejere, der har konkurser fra samme branche bag sig, er oppe på mere end 7 procent. I begge tilfælde er der tale om en signifikant overrepræsentation af fænomenet, og vores data bekræfter en hypotese, som mange nok kan nikke genkendende til.