Aug. 2024 | Konkursanalyser |

Det brede danske erhvervsliv har været udfordret af tilbageholdende forbrugere og høje omkostninger, men nu viser nye tal, at situationen er mere lys. Konkurserne er færre, færre virksomheder har underskud, mens flere virksomheder blev grundlagt i juli.

Hvis de grå stænk er blevet flere hos de danske virksomhedsledere de seneste par år, er det ikke mærkeligt. De seneste par år har nemlig været udfordrende med vigende efterspørgsel og samtidig højere driftsudgifter. Nu viser vores seneste økonomiske tal, at vi måske er ved at kunne se lyset for enden af tunnelen.

Læs hele konkursanalysen her og dyk ned i detaljerne om månedens konkurser

Vi har blandt andet kigget nærmere på konkurstallene, der indtil videre i 2024 har stabiliseret sig på et niveau, der er mere normalt ovenpå en periode i sidste halvdel af 2022 og hele 2023, hvor der var flere konkurser.

424 virksomheder gik konkurs i juli 2024 – i samme måned 2023 var tallet 435 og i 2022 478.

Udviklingen i antallet af konkurser i Danmark de seneste 3 år

Hold musen over grafen, for at se de forskellige værdier.

For at undgå konkurser er det et godt fundament at undgå underskud. Og det har flere danske virksomheder formået i 2024 sammenlignet med 2023.

Det viser sig nemlig ved et datatræk af alle regnskaber indsendt til CVR-registret, at cirka fire procent færre virksomheder har haft underskud i de afsluttede årsregnskaber for 2024 sammenlignet med i 2023.

– Det er opmuntrende, at driften balancerer bedre for flere virksomheder, da det er helt afgørende for økonomien og vores evne til at holde kriser for døren, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian.

Positivt er det ifølge Bo Rasmussen også, at flere nu kaster sig ud i at grundlægge nye virksomheder. Der er i juli 2024 cirka 3.200 flere aktive virksomheder end i juli 2023.

Flere i jobs

De gode nyheder stopper dog ikke der. Analytikerne hos Experian har også set på, hvilken indflydelse nyetableringer og konkurser har for jobmarkedet.

Og det viser sig, at de nyetablerede virksomheder skaber flere jobs, end dem der mistes i forbindelse med konkurser. De 424 virksomheder, der blev opløst i juli, kostede cirka 650 danskere jobbet. Til gengæld er det analytikernes forventning, at 1.750 nye selskaber i juli kommer til at skabe knap 1.500 nye jobs i løbet af de næste 12 måneder. Udregningen af de nye selskaber tager kun udgangspunkt i virksomhedstypen ApS.

– Vi har i længere tid set, at der er gået flere jobs tabt ved konkurser, og derfor er det positivt, at den udvikling nu er forbedret. Det er dog vigtigt at huske på, at en stor del af jobskabelsen sker i etablerede selskaber, så derfor er udregningen ikke et udtryk for, hvordan det samlede jobmarked udvikler sig herfra, pointerer Bo Rasmussen.

– Lige nu oplever vi noget uro på de finansielle markeder efter en række dårlige nøgletal fra især USA, og det skal vi naturligvis holde øje med, fordi det kan få indflydelse på den danske økonomi. Men alligevel tyder det lige nu på, at både forbrugerne og erhvervslivet lander blødt ovenpå rentestigninger og inflationschok, fortsætter han.

Konkurserne fordelt på brancher

Ser man på hovedbrancherne har særlig Handel oplevet et fald i konkurser sammenlignet med juli 2023, mens Overnatning & Restauration samt Byggebranchen begge oplevede mindre stigninger. Nedenfor ses antallet af konkurser i juli 2024 fordelt på brancher.

Læs hele konkursanalysen og få flere detaljerede oplysninger om månedens konkurser, samt et dybere indblik i danmarks erhvervsklima og dets indvirkning på forskellige sektorer.

Læs hele konkursanalysen