Trods høje renter og mærkbar inflation er der flere danskere, der faktisk kan betale deres regninger i 2024 sammenlignet med 2023. Det viser vores nyeste opgørelse af RKI-registret over dårlige betalere. Ifølge Experian direktør Bo Rasmussen, er der udfordringer at spore – trods den flotte udvikling.
De danske forbrugere har været udsat for flere alvorlige økonomiske hændelser de seneste år. Først betød uroligheder i Ukraine og inflationen højere priser på især energi, og siden er renterne blevet sat op i et tempo, som ikke er set længe.
Heldigvis har mange danskere haft en økonomisk buffer til at klare udfordringerne. Og nu går udviklingen i reallønnen for alvor i den rigtige retning igen.
Den positive udvikling understreges senest af nye tal fra data- og analysevirksomheden Experian, der driver RKI-registreret over dårlige betalere. Stik mod forventningerne for bare et halvt eller helt år siden er antallet af danskere i RKI faldet med 1,7 procent efter første halvår 2024.
Helt konkret er 170.166 danskere over 18 år i juli 2024 registreret, mens antallet ved årets begyndelse var knap 173.093 personer.
– Det er overraskende for mig, at vi ser færre danskere i RKI. Men det viser endnu en gang, at mange danskere har en bundsolid privatøkonomi, selvom der stadig er en del udsatte, hvor privatøkonomien vakler ovenpå de seneste års udfordringer, forklarer Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian.
Dyk ned i detaljerne, og læs hele RKI analysen herFor tidligt ikke at bekymre sig
Selvom Experian-direktøren er positivt overrasket over faldet i registreringer, advarer han mod at tro, at vi nu kigger mod en blå privatøkonomisk himmel.
– Hvis arbejdsmarkedet igen vender pilen nedad på grund af yderligere udfordringer i økonomien, bliver det vanskeligere for flere at betale, fremhæver Bo Rasmussen.
– Ved at zoome ind på RKI-tallene kan vi også se, at andelen af registrerede, der skylder op til 5.000 kroner, stiger betragteligt. Det er alt andet lige et udtryk for, at der er en del danskere, der hurtigt kan væltes af mindre og uforudsete omkostninger, fortsætter han.
Rundt om i nabolandene knirker økonomierne gevaldigt, og det kan risikere at sætte sig i dansk økonomi, selvom der heldigvis er meget, der tyder på, at Danmark lander blødt i andet halvår af 2024.
Fokus på långivning har hjulpet
For Experian-direktøren er der ingen tvivl om, at ansvarlig långivning, der kom yderligere i fokus efter finanskrisen, sammen med udviklingen og lanceringen af det positive gældsregister KreditStatus har været en vigtig faktor bag, at antallet af RKI-registreringer er på et historisk lavt niveau.
KreditStatus giver långivere et samlet økonomisk overblik over en mulig låntager, så der ikke så let bliver ydet kredit til én, som ikke kan betale tilbage.
– Vi er engageret i at udnytte teknologien til at drive samfundsmæssige forandringer og give vores kunder og privatpersoner mere overkommelig adgang til kreditoplysninger og hjælpe med at forbedre den økonomiske sundhed for alle, siger Bo Rasmussen og tilføjer:
Det er stadig nødvendigt med seriøse kreditvurderinger for at sikre, at flere danskere ikke havner i RKI – især fordi de seneste år har vist, at makroøkonomiske stød hurtigt kan påvirke privatøkonomien, hvis den ikke er særlig polstret.
Bliv klogere på den seneste udviklingen i RKI-registret i vores rapport, hvor vi har zoomet ind på skyldnerne geografisk set, aldersmæssigt, beløbsmæssigt og meget mere.
Læs mereNy RKI-opgørelse i nøgletal (juli 2024):
- 170.166 danskere er registreret i RKI ved indgangen til juli 2024 – det er et fald sammenlignet med juli 2023, hvor 173.007 personer var registreret. Det er samtidig ny bundrekord.
- Den samlede misligholdte gæld er i juli 2024 opgjort til 8,4 milliarder kroner.
- Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person er 49.426 kr.
- I gennemsnit er hver enkelt dansker i RKI registreret med 2,72 sager med en gennemsnitlig beløbsstørrelse på 18.177 kroner.
- Region Sjælland er fortsat den region med den største andel af registrerede personer med misligholdt gæld: 4,18 procent af personer over 18 år i Region Sjælland står i RKI. Region Hovedstadens borgere er bedst til at undgå en registrering i RKI. Her er det kun 2,83 procent af befolkningen, der er i RKI.
Hvad er RKI?
- RKI-registret er en løsning, som en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger til at registrere personer og virksomheder, der ikke får betalt deres regninger.
- Ender du i RKI-registret har det blandt andet indflydelse på dine muligheder for at optage lån og købe på kredit.
- Du kan godt være registreret flere gange i RKI på samme tid: Hvis du for eksempel har udeståender med to forskellige kreditorer, kan begge registrere dig.
- Når en registrering bliver slettet, fjernes den helt fra registret – også historikken.